Z jakiego powodu zakład pogrzebowy często okazuje się niezbędny?
Śmierć bliskiej osoby zawsze jest dla nas ciężkim przeżyciem, dlatego jeśli dodatkowo trzeba zająć się zorganizowaniem pogrzebu, cała sytuacja staje się podwójnie trudna. Formalności związanych z pochówkiem jest całkiem dużo, bez względu na to, jaki rodzaj pogrzebu się zamierza zorganizować, świecki czy religijny. Właśnie z tego powodu, tak cenna jest każda pomoc, jaką są w stanie nam zaoferować profesjonalne zakłady pogrzebowe, które obecnie stają się już pewnego rodzaju standardem i zdecydowana większość osób decyduje się na skorzystanie z ich usług. Zakład bowiem pozwala na kompleksową organizację uroczystości pogrzebowych w jednym miejscu.
Co warto zaplanować w ramach pogrzebu?
Planując pogrzeb bliskiej osoby zazwyczaj chcemy, żeby to było wydarzenie uroczyste oraz upamiętniające to jakim człowiekiem była. W tym celu koniecznie należy zatroszczyć się o odpowiednią oprawę. Dzisiaj, dzięki działalności profesjonalnych zakładów pogrzebowych, jest to o wiele łatwiejsze, ponieważ mamy do dyspozycji szeroki wachlarz dodatkowych usług. Ciekawym rozwiązaniem jest wynajęcie profesjonalnego muzyka, na przykład skrzypka czy wokalisty, dzięki któremu oprawa mszy lub ceremonii świeckiej będzie naprawdę podniosła. Poza tym, warto też zastanowić się nad napisaniem mowy pogrzebowej, w której zawrze się swoje odczucia związane ze zmarłym i w kilku słowach opiszę się to, co było w nim najważniejsze. Taka mowa to doskonały sposób na uczczenie pamięci.
Co zrobić, żeby stypa była dobrze przygotowana?
Na pogrzeb często zjeżdżają się bliscy z całego kraju, a dzisiaj często również ze świata, ponieważ wiele osób emigruje. Trzeba więc mieć to koniecznie na uwadze, jeśli jest się na etapie planowania tej smutnej uroczystości. W polskiej tradycji po pogrzebie zazwyczaj ma miejsce stypa, czyli niewielki poczęstunek dla uczestników. Dlaczego stypa ma znaczenie? Przyjazd z daleka oznacza głód i zmęczenie, dlatego podanie obiadu jest przez niektórych witane z wdzięcznością. Najczęściej stypa ma postać dwudaniowego obiadu i deseru. Często serwowane są też napoje, zwłaszcza kawa i herbata. Obecnie na rynku działa wiele specjalistycznych firm, które zajmują się organizowaniem styp, na przykład restauracji czy sal imprezowych, dzięki czemu zaplanowanie stypy jest już o wiele łatwiejsze.